Så här återställer du däcktrycksövervakningen på din bil
Efter du har kontrollerat och justerat ditt däcktryck kan du behöva återställa däcktrycksövervakningen på din bil. Det gäller för bilar sålda 2014. Leta efter en knapp med en symbol för däcktryck och håll inne den tills den piper. Har du inte en knapp så har du en meny i bilens system att gå in i och leta efter ”kalibrera om däcktryck” eller ”Återställ däcktryck”.
Så här återställer du däcktrycket för en Volvo XC60 2019
Gör följande procedur för att lagra nytt däcktryck som referensvärde i systemet:
- Stäng av bilen.Pumpa däcken till korrekt tryck, se dekal på förarsidans dörrstolpe med rekommenderat tryck för fabriksmonterade däck.Starta bilen.
- Öppna appen Bilstatus i appvyn.
- Tryck på TPMS.
- OBS Bilen måste stå stilla för att knappen Spara däcktryck ska vara valbar. Tryck på Spara däcktryck.
- Tryck på OK för att bekräfta att däcktrycket i alla fyra däcken har kontrollerats och justerats.
- Kör bilen tills nytt däcktryck har sparats.
- Lagring av nytt däcktryck utförs när bilen kör i en hastighet över 35 km/h (22 mph).
- Om bilens tändning stängs av innan nytt däcktryck har sparats så behöver proceduren utföras på nytt. Låt lagringen bli klar inom en och samma körcykel för att säkerställa att nytt däcktryck sparats på rätt sätt.
Skulle lagring misslyckas visas meddelandet Sparande av däcktryck ej slutförd. Försök igen.
Källa: Volvo
Så här återställer du däcktrycket för en Volkswagen Golf VI
- Stäng av bilen.
- Kontrollera och justera ditt däcktryck till det rekommenderade.
- Starta tändningen på bilen.
- Håll inne ”SET” knappen i bilens handskfack.
- Klart! Ditt nya däcktryck är nu lagrat.
Inbyggd däcktrycksövervakning på bilar efter 2014
Om din bil är nyare än 2014 har din bil någon form av system för att övervaka ditt däcktryck. När du därför kontrollerat och justerat ditt däcktryck kan du behöva kalibrera om systemet så att det nya däcktrycket gäller som referens. Det gäller för dig som har indirekt däcktrycksövervakning.
Indirekt däcktrycksövervakning (TPMS)
Indirekt däcktrycksövervakning innebär att en sensor sitter vid däcket och mäter hur snabbt bilen rullar. Om något däck får mindre luft minskar dess rullomkrets och vid ett visst tröskelvärde tänds lampan för däcktryck. Då måste du så snabbt du har möjlighet kontrollera och justera ditt däcktryck. Nackdelen med indirekt däcktrycksövervakningssystem är att du inte vet vilket däck som har fel däcktryck. Du måste kontrollera alla fyra däck. Fördelen med detta system är att du slipper dyra omkalibreringar och att köpa nya sensorer när du byter fälg. Du får inte återställa systemet utan att först ha kontrollerat och justerat ditt däcktryck på alla däck. Om du gör det riskerar du din och dina medresenärers säkerhet.
Direkt däcktrycksövervakning (TPMS)
Direkt däcktrycksövervakning innebär att det finns en sensor inuti däckets fälg. Sensorn skickar information i realtid till bilens system om däcktryck. Informationen är exakt och direkt. Om bilen varnar för lågt däcktryck kommer du att få veta exakt vilket däck som behöver fyllas på med luft. Nackdelen med detta system är att du behöver kanske köpa sensorer till vinterdäcken och betala för en synkronisering till bilens system. En kostnad som uppgår till ca 500 kr per däcksensor och kostnad för programmering. Slutnotan kan lätt hamna på 2500 kr. Du behöver även byta ut sensorerna när batteriet i dem tar slut. Men systemet är säkert och exakt och du får direkt veta vilket däcktryck du har i varje given stund.
Information om däcktryck på dacktryck.com är endast i vägledande syfte. Dacktryck.com försöker hjälpa bilister att inte köra med för lågt däcktryck och därmed köra på ett säkert och mer ekonomiskt sätt. Däcktrycken för bilmodeller hämtas från handböcker, dekaler från de olika bilmodellerna eller ledande däcktillverkare. Däcktrycket som anges är för kalla däck och hastigheter upp till 160 km/h om inget annat anges. För däcktryck för just din bilmodell kontrollera bilens handbok, baksidan av tanklocket, på sidan av förardörren eller på bilens B-stolpe vid förarsidan.