Vad är kalla däck?

Kalla däck är däck som har samma temperatur som där de ska köras. De har inte värmts upp av att man kört med dem. De är inte heller varmare eller kallare än den omgivningstemperatur som man skall köra bilen i. Kalla däck är till exempel den temperatur dina däck har på morgonen innan du kört iväg till jobbet. Och om bilen då också stått utomhus. 

Innehåll

  • Hur temperaturen påverkar ditt däcktryck
  • Se upp med detta på vinterhalvåret när du kontrollerar ditt däcktryck
  • Se upp med det här på sommarhalvåret när du kontrollerar ditt däcktryck
  • Slutsats om kalla däck och däcktryck

Hur temperaturen påverkar ditt däcktryck

Däcktrycket påverkas av temperatur. För varje 10 grader celsius skillnad förändras däcktrycket med ca 0,1 bar. 

Se upp med detta på vinterhalvåret när du kontrollerar ditt däcktryck

Om din bil står i varmgarage på vintern är den inte en god idé att kontrollera och justera ditt däcktryck innan du kör iväg. Då skall du istället kontrollera ditt däcktryck när du har kört till jobbet, parkerat utomhus och väntat någon timme eller så.  Det betyder att en bil som stått i varmgarage (+20 grader celsius) som visserligen har det korrekta däcktrycket 2,6 bar fram och bak men kör ut i vinterlandskapet med -10 grader celsius plötsligt får ett förändrat däcktryck ned till ca 2,3 bar. Nästan 12% under det rekommenderade däcktrycket. Om du står i varmgarage rekommenderas att lägga på 0,2-0,3 bar över det rekommenderade för att kompensera det kallare utomhusklimatet.

Se upp med det här på sommarhalvåret när du kontrollerar ditt däcktryck

Det kan också bli väldigt förvirrande om man skulle mäta däcktrycket efter en mycket lång motorvägskörning på sommaren då däckens temperatur kanske når 60 grader celsius. Om man snabbt skulle stanna ock mäta sitt däcktryck kanske du har 2,9 bar istället för 2,6 bar som du kanske ska ha enligt din tabell. Men det är alltså korrekt. Det är bara den ökade temperaturen i däcket som fått däcket att expandera.  

Slutsats om kalla däck och däcktryck

På grund av att temperaturen förändrar ditt däcktryck skall man skall alltid mäta och justera sitt däcktryck på kalla däck innan man kört med dem. 

Hitta din bils rekommenderade däcktryck här på däcktryck.com

Information om däcktryck på dacktryck.com är endast i vägledande syfte. Dacktryck.com försöker hjälpa bilister att inte köra med för lågt däcktryck och därmed köra på ett säkert och mer ekonomiskt sätt. Däcktrycken för bilmodeller hämtas från handböcker, dekaler från de olika bilmodellerna eller ledande däcktillverkare. Däcktrycket som anges är för kalla däck och hastigheter upp till 160 km/h om inget annat anges. För däcktryck för just din bilmodell kontrollera bilens handbok, baksidan av tanklocket, på sidan av förardörren eller på bilens B-stolpe vid förarsidan.